POZOR: Jedovaté druhy ovoce! Některé z nich znáte.

Jedovaté druhy ovoce, které mohou být pro člověka nebezpečné. Buďto jsou nebezpečné pro naše zdraví samy o sobě nebo jen nejsou správně připravené. Které plody z celého světa jsou tedy ty nejnebezpečnější? O některých jste možná nikdy neslyšeli, jiné však velmi dobře znáte, ale netušili jste, že mohou mít vedlejší smrtící účinky. A některé možná pěstujete i na vaší zahradě.

Jedovaté druhy ovoce:

Karambola

Karambola POZOR: Jedovaté druhy ovoce! Některé z nich znáte.

Už jste někdy měli karambolu? Ve skutečnosti je docela chutná a podle Authority Nutrition má také několik zdravotních účinků. Toto hvězdičkovité ovoce má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je nabité vitamínem C. Zdá se, že toto ovoce si lze snadno zamilovat, že?

Bohužel pro každého, kdo má slabé ledviny, má karambola také vysoké množství oxalátů. To však nemusí znamenat, že jej nemůžete vůbec, ale je to ovoce, na jehož konzumaci byste se určitě měli zeptat svého lékaře, pokud jste někdy měli ledvinové kameny nebo nějaké problémy s ledvinami. V některých případech může konzumace příliš velkého množství karamboly vést k poškození ledvin, záchvatům nebo dokonce smrti.

Lidé s léky na předpis by měli být také opatrní – podobně jako grapefruit, karambola může interagovat s léky – proto se před nasazením poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Poddužák lahodný

Poddužák lahodný - Jedovaté druhy ovoce!

Poddužák lahodný je ovoce, se kterým se setkáte nejspíše na Jamajce a je jedno z nejrizikovějších plodů na planetě. Ukázalo se, že toto národní ovoce Jamajky, pokud není správně připravené a konzumované, může vyvolat to, co se nazývá jamajské zvracení, což může dokonce vést ke kómatu, hypoglykémii nebo smrti.

Bezinky

Bezinky Jedovaté druhy ovoce!

Většina rostlin černého bezu je jedovatá a v kořenech, stoncích, listech a semenech obsahuje glykosid vyvolávající kyanid. Jed způsobí hromadění kyanidu v těle, což může způsobit zvracení, průjem, kóma nebo smrt. Bobule také obsahují malé množství jedu, který se nachází v jejich malých semenech, který je zničen, když je bobule správně sklizena a vařena. Jakmile jsou bezinky povařené, mohou být použité do sirupů, džemů nebo koláčů. Dokonce si můžete připravit i bezinkové víno.

Jádra meruněk

Jádra meruňěk Jedovaté druhy ovoce!

Amygdalin, také nazývaný laetril, je látka nacházející se v malém meruňkovém jádře. V těle se přeměňuje na kyanid, ale to nezabránilo tomu, aby byl uveden na trh jako alternativní lék, kterému se někdy říká vitamin B17. V dostatečně vysokých dávkách může amygdalin způsobit, že tělo produkuje dostatek kyanidu, což vede k nervozitě, nespavosti, nízkému krevnímu tlaku a později smrti. Prodej laetrilu je nyní v USA nezákonný a Evropský úřad pro bezpečnost potravin varuje před nebezpečím, zejména v Turecku, kde se běžně konzumují meruňková semínka, což často vede k otravě kyanidem u dětí.

Mancinella obecná

Mancinella obecná Jedovaté druhy ovoce!

Dobyvatelé odkazovali na plody tohoto toxického stromu, který se nachází na pobřeží Floridy a v celém Karibiku, jako „malá jablka smrti“. Ale není to jen klamně sladké ovoce, které připomíná zelené jablko, které vás může zabít. Strom mancinelly je tak toxický, že vás téměř každá jeho část může vážně ohrozit na životě. Mléčná šťáva, která ze stromu vytéká, může při kontaktu vyvolat puchýře a spálit pokožku a výpary z jeho hořících větví a listů mohou vést k oslepnutí, pokud jste náhodou po větru od nejjedovatějšího ohně na světě. Tento strom je tak škodlivý, že ho Guinnessova kniha světových rekordů prohlásila za nejnebezpečnější strom na planetě.

Sníst jen jedno sousto plodů stromu mancinelly může způsobit zvracení, poškození trávicího traktu a smrt. Míza stromu byla údajně koncem slavného průzkumníka Ponce de Leona, který byl zasažen jedovatým šípem vystřeleným bojovníky Calusa, jehož zemi se snažil kolonizovat.

Brslen Evropský

Brslen Evropský Jedovaté druhy ovoce!

Brslen Evropský je strom, který se nachází v parcích, lesích a podél silnic po celé Evropě. Na podzim se u stromu vyvinou růžovo-červené lusky, které se po zralosti roztrhnou do lákavých bílých semen s oranžovým povlakem. Tyto barevné lusky jsou bohužel naplněny několika glykosidovými jedy, které při konzumaci mohou způsobit zvracení, závratě, halucinace, selhání ledvin a smrt. Příznaky trvají celých 12-18 hodin, což znamená, že nemocný člověk si možná ani nepamatuje, kterou jedovatou bobuli vlastně snědl, jakmile příznaky začnou. Bobule stromu však nejsou zcela zbytečné. Olej ze semene slouží k úspěšné léčbě proti parazitům, vším a klíšťatům.

Pangium edule

Pangium edule

Rostlina pangium edule, původem z jihovýchodní Asie, je strom, který vytváří velké hnědé ovoce, kterému se často říká fotbalové ovoce. Fotbalové ovoce, které se používá v mnoha indonéských pokrmech, je dalším příkladem ovoce, u kterého opravdu doufáte, že kuchař ví, co dělá, protože velká semena i listy stromu jsou jedovaté. Jsou totiž plné kyseliny kyanovodíkové a toxická rostlina a semena mohou způsobit ospalost, delirium a smrt.

To samozřejmě nezabránilo lidem v hledání využití těchto jedovatých částí. Když se semena nepoužívají pro jed na krysy, vaří se nebo fermentují, dokud se jed neodstraní, a nezmění se z nich olej na vaření. Ve filipínské alternativní medicíně se používá k zabíjení parazitů, léčbě vředů a konzervování ryb.

Dávivec

Dávivec

Vzhledem k vytrvalé povaze tohoto stromovitého keře najdete stromy dávivce ve všech koutech světa s tropickým nebo subtropickým podnebím. Indická odrůda rostliny se ukázala jako obzvláště problematická, s vysokou otravou především u dětí, které přitahují sladké žluté bobule s jedovatými černými semínky naplněnými toxinem, ricinem. Při požití mohou semena dávivce způsobit zvracení, průjem a poškození ledvin. Dávivec se na venkově používá po léta jako lék na koliku, křeče a zácpu.

Tis červený

Tis červený

Tisový keř je oblíbenou rostlinou na zahradách v mnoha částech světa kvůli jeho snadné péči, stále zelené barvě a odolnosti proti suchu. Rostlina produkuje malé červené bobule, které obsahují vysoce jedovaté semeno, stejně jako zbytek této velmi toxické rostliny. Jedy nalezené v semenech a rostlinách jsou taxiny a taxol nalezený v západní odrůdě tisu se dokonce používá k výrobě léku, který léčí rakovinu prsu.

Některá zvířata a ptáci se zdají být schopni konzumovat plody tisu, aniž by porušili semena, a nechali semena neporušená v trusu. Lidé by však nikdy neměli riskovat a konzumovat tyto toxické bobule. Jen několik semen může způsobit křeče, rychlý kolaps a smrt.

Kulčiba dávivá

Kulčiba dávivá

Pokud zmiňujeme jedovaté druhy ovoce či plodů, tak tato rostlina musí být na seznamu. Strom Kulčiba pochází z Austrálie a jihovýchodní Asie, ale právě v Evropě byla toxická rostlina byla hlavní složkou jedu na krysy používaného k potlačení dýmějového moru.

Kulčibě se také říká „hadí dřevo“ a „jedovatý ořech“, bezpochyby odkazující na toxické bobule, které strom produkuje. Používá se po staletí k lékařským účelům, ale je možná nejznámější jako vražedná zbraň v románech i v reálném životě v průběhu dějin. Požití tohoto plodu vede k manickým křečím v těle, které mohou být tak silné, že se sval odtrhne od kosti. Říká se, že oběti dosáhly tělesných poloh, které by jinak nebyly možné, nakonec zemřeli na vyčerpání nebo srdeční zástavu.

Rebarbora

Jedovaté druhy ovoce - rebarbora

Rebarbora je technicky vzato zelenina, ale obvykle se připravuje jako ovoce, takže ji zahrneme do tohoto seznamu mezi jedovaté druhy ovoce. Moje babička ve své domácí kuchyni často připravovala jahodový rebarborový koláč a pamatuji si, jak jsem byl zděšený, když mi nedbale zmínila, že listy rostliny, kterou můj dědeček pěstoval ve své zahradě, byly jedovaté.

Glykosidy a oxaláty v listech rebarbory ​​mohou při velkém množství způsobit pálení hrdla a úst, bolesti žaludku, potíže s ledvinami a dokonce kóma. Úmrtí jsou vzácná, ale několik jich evidováno bylo. Pouze stonek rostliny je jedlý a dodává sladkou a kyselou chuť koláčům, džemům a omáčkám.

Bobule chřestu

Bobule chřestu

Pěstuji chřest ve své zahradě poslední tři roky a nikdy jsem netušil, že některé její části jsou jedovaté, včetně těch malých červených bobulí, které produkují. Ulevilo se mi, když jsem zjistil, že to není tak vážný jed jako mnoho druhů ovoce na tomto seznamu a způsobí jen podráždění žaludku po požití nebo podráždění kůže při dotyku.

Kešu

Kešu a jedovaté druhy ovoce

Kešu ořechy technicky nejsou ořechy. Jsou součástí semene ovoce podobného jablku a rostou na vnějším, kaboosovém konci svého hostitele. Kešu, které jíme, jsou obklopeny toxickým trupem, který musí být pražen, než je možné extrahovat „surovou“ kešu. V tomto okamžiku může být kešu konzumována syrová nebo dále pražená a uvedena na trh. Ovoce známé jako kešu-jablko je oblíbené ve své rodné zemi Brazílii a je z něj dokonce vyroben oblíbený džus zvaný suco de caju.

Znáte nebo jste ochutnali některé jedovaté druhy ovoce uvedené v článku? Přečtěte si také jak správně skladovat ovoce a zeleninu.

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde se i lidé mohou zapojit a přidávat své recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.